Nincs ideje vagy türelme végigolvasni? Azonnal megoldást akar?

 

Az oldal eredeti célja az volt, hogy rávilágítson a NYÁK gyártó kiválasztásakor azokra a tipikus hibákra, amelyek számtalan esetben előfordultak már, illetve, hogy bemutassuk a mi ajánlatunkat. Az oldalunk mondanivalója még a jelenlegi tömör formájában is annyira hosszú, hogy kevesebb, mint 20%-a olvassa végig a látogatóknak.

Ha bízik:
– abban a több, mint 1000 ügyfelünkben, akik már átgondolták és minket választottak,
– a több tucat Google és Facebook véleményben és értékelésben rólunk,
– a NYÁK-okról készült képekben és garanciáinkban,

akkor kattintson, kalkuláljon árat és rendeljen NYÁK gyártást itt:

Rendeljen online itt

 

Tovább a NYÁK gyártáshoz >>

Hogyan válasszunk NYÁK gyártót PCBA projektekhez?

 

A beültetésnek mindössze egyik eleme a NYÁK, és a folyamat szempontjából csak egy ugyanolyan alkatrész, mint egy IC vagy egy ellenállás. Egy komplex PCBA projektnél oda kell figyelni az alkatrész beszerzésre, az ültetési technológia megtervezésére, a különböző gyártóktól és beszállítóktól rendelt alkatrészek időben történő megérkezésére, tesztelésre, és hosszan lehetne folytatni a sort.

A NYÁK gyártásra a beültetési projekt során a sok összetevő miatt nem jut elég figyelem, ami teljesen érthető.

Egy beültető cégnek nem is feladata, hogy az alkatrész beszállítóit lépésről-lépésre ellenőrizze. Joggal várja el, hogy amit megrendel, az időben megérkezzen, és kifogástalan minőségű legyen. Még ma is sok cég esik abba a hibába – nem feltétlenül a NYÁK gyártás terén -, hogy a saját termékét minden más szempont fölé helyezi, és figyelmen kívül hagyja az ügyfelének, azaz az Ön szempontjait.

A megbízhatatlan NYÁK gyártás következményei >>

Először is tisztázni kell, hogy mit értünk megbízhatóság alatt. Véleményünk szerint nem elegendő egyszer-kétszer megfelelő minőséget adni és időben teljesíteni, hanem ezt hosszútávon is folyamatosan tudni kell szolgáltatni.

A legtöbb gondot az szokta okozni a kisebb gyártóknál, hogy a megrendelések hullámokban érkeznek, ezért a nagyobb mennyiségek kiszolgálásánál teljesen bizonytalanná válik az elkészülés ideje. Mivel ezeknél a gyártóknál értelmetlen lenne a gyártókapacitás bővítése arra a szintre, hogy csúcs időszakban se legyen csúszás, ezért mindig számolni kell majd ezzel a problémával.

Így derül ki az elsőre pontosnak, megbízhatónak tűnő gyártóról, hogy valójában nincsen felnőve a feladathoz.

Mi az igazság a NYÁK gyártókkal kapcsolatban? >>

Az előző pontban vázolt problémát sok hazai cég ismeri, hiszen átélte. Emiatt gyakori, hogy a NYÁK gyártók egymással kooperálva szolgálják ki a megrendelőiket. Az utóbbi években viszont az a tendencia látszik, hogy a NYÁK gyártók addigi tényleges gyártási tevékenységüket egymás után hagyják abba, és teljes egészében beszállító partnereikre támaszkodva, kizárólag kereskedőként szolgálják ki az ügyfeleket.

Ezek a gyártók teljes egészében kiszolgáltatottá válnak beszállítóiknak, az Ön cége pedig ezeknek a cégeknek. Egy ilyen helyzetben nem csak a közvetítő szerep okozhat problémát, hanem a távolság és az eltérő kultúra is, mivel ne legyen kétsége: a beszállítók nagy valószínűséggel ázsiai cégek. Az ázsiai országokban ezres nagyságrendű (nem vicc!) a NYÁK gyártók száma, és nagy részük nem hogy a környezetvédelmi vagy munkaügyi normáknak nem felel meg, de még cégként sincsenek bejegyezve. Nekünk, magyaroknak ez hihetetlennek tűnik, és mégis igaz (nem véletlenül az Ázsiai és Oroszországi régiónak legmagasabb a korrupciós indexe a világon).

Ön szerint, ha egy NYÁK gyártó/kereskedő ázsai beszállítót keres, mennyi lesz az esélye annak, hogy olyan gyártót találjon, aki képes homogén minőségben kiszolgálni hosszútávon is a megrendeléseket úgy, hogy üzletileg is megbízható legyen és mindezt versenyképes áron adja?

Mivel mi végigjártuk ezt az utat, tudjuk, hogy ez pontosan olyan, mint tűt keresni a szénakazalban.

A hazai NYÁK piac sajnos gyakran arról szól, hogy ki mond alacsonyabb árat (ennek következményeiről lejjebb még lesz szó). Ha tehát árverseny van, akkor egyértelmű, hogy a szereplők minél jobban le akarják nyomni a beszállítók árait. Ha pedig azt keresi egy NYÁK-kal kereskedő cég, hogy honnan lehet a legolcsóbban beszerezni a NYÁK-ot, akkor ennek pontosan látható nyoma lesz a végtermék minőségében és szállítási idejében. Továbbá az is tény, hogy a felelősséget végül senki sem fogja vállalni Ön helyett, ebben biztos lehet.

Talán ez a legmegfelelőbb pont, hogy kijelentsük: nem cégünk a legolcsóbb, de nem is lenne értelme ezt kitűznünk célul.

Mi a helyzet a NYÁK kereskedőkkel? >>

Az még a jobbik eset, ha egy korábban NYÁK gyártó cég átáll kizárólag a NYÁK-ok forgalmazására, hiszen valamennyi tapasztalata megmarad a gyártás befejezése után is. Az viszont különösebb vizsgálódás nélkül is belátható, hogy ha egy olyan cég kezd el egyedi megrendelésre készülő nyomtatott áramköröket forgalmazni, akinek semmilyen tapasztalata sincsen a NYÁK gyártásban, akkor könnyen félremehetnek a dolgok – ahogy lejjebb görgetve Ön is látni fogja.

A gyártás előkészítési tapasztalatunkat nagy részben annak köszönhetjük, hogy mi magunk is nyomtatott áramkör gyártók vagyunk, ami miatt számtalan olyan kérdéssel és problémával találkoztunk a gyártásunk során, amikből tanulhattunk, és beépíthettük a megoldásukat a gyártás előkészítő folyamatunkba. Ahol nincs gyártás, ott általában tapasztalat sincsen, tehát nem is várható el, hogy komoly műszaki színvonalon történjen meg az előkészítő és ellenőrző munka.

Valóban az a legolcsóbb, ha egy kereskedő nem üzemeltet egy komplett gyárat, nem alkalmaz hozzáértő szakambereket, de ez az olcsóság a későbbiekben kamatostul bosszulja majd meg magát – természetesen az Ön zsebén és cégén keresztül…

Mikor “borul ki a bili”?

Habár a PCBA szempontjából a NYÁK is csak egy ugyanolyan alkatrész, mint egy ellenállás, fontos feltárni egy lényeges különbséget: míg egy ellenállást folyamatosan gyárt a gyártója, és esetleg átmeneti készlethiány léphet fel, addig egy nyomtatott áramkör mindig egyedi igények alapján, egyedi rajzolattal készül. Azt már tisztáztuk, hogy ezrével lehet megtalálni a különböző ázsiai NYÁK gyártókat, de honnan tudja azt, hogy Ön vagy az Ön kereskedője, akitől a NYÁK-ot vásárolja, ténylegesen gyártó?

A kereskedő kereskedőjének a kereskedője 

“Messziről jött ember azt mond, amit akar.” – tartja a mondás. Egyik alkalommal egy régi partnerünk megkeresett minket azzal, hogy egy 4000db-os szériát gyártatna egy panelből, de kritikus a gyártási idő. Miután megadtuk neki az árajánlatot 12 munkanapos szállításra, rögtön hívott telefonon, hogy ez tényleg vállalható-e? A kérdés apropóját az adta, hogy előzőleg egy ázsiai beszállítótól rendelte a paneleket, aki 15 munkanapos gyártást ígért, az első szállítmány megérkezése azonban közel 3 hetet késett az eredetileg tervezetthez képest.

Utólag kiderült, hogy ez a gyártó valójában egy kereskedő volt, és a szállítási díjon próbálta azt a nyereséget kompenzálni, amivel a többi ajánlat alá ígért árban. Mindezt úgy, hogy az egyik legolcsóbb NYÁK gyártóval és szállítmányozó cég egyikével bonyolította az üzletet. A vége a brutális csúszáson kívül az lett, hogy minőségi problémák miatt a panelek tizedét be sem ültették.

Ez sajnos nem egyedi eset. Mivel a legolcsóbb ázsiai gyártók szinte kizárólag belső piacaikra termelnek, elkerülhetetlen, hogy itthonról egy NYÁK-kot importáló cég ne egy kereskedővel találja szembe magát, aki valójában nem gyárt semmit, csak saját profitjának maximálaizálásra törekszik, gyakran kihasználva a külföldi vevők vele szemben levő hiszékenységét és tehetetlenségét.

Talán magyar sajátosság, hogy ha valaki külföldi nyelven szól hozzánk, akkor könnyebben fogadjuk el őt hitelesnek. Lehet ez azért is, mert az ázsiai kereskedésben nem járatos vevők nem is ismerik azokat a módszereket és eljárásokat, amelyekkel megbizonyosodhatnak arról, hogy egy gyártó tényleg az akinek mondja magát, és inkább egyszerűbb elhinni valakinek azt amit állít magáról.

Hol van az a pont, ameddig még érdemes kockáztatni?

Kisebb tételek esetén még talán vállalható a kockázat, de mi a helyzet a százezres, milliós nagyságrendben? Nos, ember legyen a talpán, aki bevállalja, hogy ilyen esetekben csak az ár alapján dönti el, hogy honnan rendeli a NYÁK-okat, és gondolkodás nélkül rányom az utalás gombra a PayPal-en vagy a netbankján keresztül.

Gondolja végig: ha Ön pl. egy olyan hazai cégtől vásárol NYÁK-ot, ahol egyedül az számít, hogy ő legyen a legolcsóbb, akkor miből fog biztonsági tőkét felhalmozni, fejleszteni? Ha pedig Ön egy ilyen “üres” céggel köt üzletet, hiába a szerződéses viszony és az évekig tartó pereskedés egy hiba esetén, a pénzét aligha fogja viszont látni.

Aki nem kockáztat, az nem is nyer. De minden cég életében eljön az idő, amikor dönteni kell, hogy mit akar: stabil és pontos NYÁK beszállítót, vagy azon aggódni éjjelente, hogy nem tudják majd időben elkezdeni a beültetést, és Önnek kell tartania a hátát a csúszás miatt a megrendelője felé?

Árverseny az ügyfél érdekében – vagy mégsem?


Az előzőekben a különböző beszállítók kapcsán főként arról volt szó, hogy kedvez-e egy sorozatgyártás megkezdésénél az, ha ilyen gyártási tapasztalattal és stabil beszállítói háttér nélküli kereskedőktől vásárol NYÁK-ot. Tehát a fókusz az áron volt.

Jelentsük ki végre: az ár egy nagyon fontos, de nem egyedüli tényező.

Persze, kényelmes lehet úgy döntést hozni egy NYÁK gyártás megrendelésével kapcsolatban, hogy a bekért néhány árajánlat közül kiválasztja a legolcsóbbat. Míg 15-20 évvel ezelőtt szinte minden gyártó ugyanazokból az alapanyagokból gyártott – mert egyszerűen nem volt más lehetőség -, gyakorlatilag kevésbé különböztek egymástól a végtermékek minőségben és megjelenésben, így a választás is egyszerű volt. Aki legalább egy gyártó termékét már ismerte, tudta, hogy mit kaphat mástól, így végül az ár maradt egyedüli objektív tényező a döntésben.

Jelenleg az ár alapján történő gyártó kiválasztás az egyik legkockázatosabb stratégia ebben az iparágban. Ahhoz, hogy pontosan lássa az eredményét az árversenynek – a folyamatos egymás ára alá ígérgetésnek -, illetve, hogy mennyire nem arányos a minőség az árral, szeretnénk néhány tipikus hibát mutatni, hogy a saját szemével győzödhessen meg a kockázatokról, ha csak az ár alapján választ gyártót.

 

Mi a fontos a sorozatgyártásnál az Ön cégének?

Valljuk be, mindenki egy normális beszállítót szeretne, akivel pontosan, késések nélkül lehet ütemezni a szállításokat. Hiába olcsóbb valami, mint máshol, ha állandó minőségi vagy szállítási problémák vannak. A beültető cégeknél általában nem az a kérdés, hogy képesek-e egy-egy munkára megfelelő beszállítót találni, hanem az, hogy hosszútávon is megbízhatóan működő alapokat tudnak-e teremteni az ügyfeleik kiszolgálására vagy sem? Ennek szerves része a beszállítói kör. 

Hibajelenségek, amelyek gyakran előfordulnak a NYÁK gyártásban

A rézrajzolat

Ma még mindig az egyik leggyakoribb hiba a rézrajzolat pontossága, de az alábbi két képen az ónozás és a forrasztásgátló lakkréteg minősége is szembetűnő eltérést mutat. A legmeglepőbb talán, hogy a két termék között alig van árkülönbség. A jobb oldali NYÁK-ot egyik ügyfelünktől kaptuk, aki néhány száz darabos szériákat gyárt saját termékeiből, és elég kemény árverseny van a piacán, mert főleg magánszemélyeknek értékesít. Az árverseny miatt nagyon fontos volt neki  NYÁK gyártás ára, de szó szerint le volt nyűgözve, miután rászánta magát, hogy kipróbál minket, és megkapta tőlünk a bal oldali képen látható minőséget.

A képek ismerete nélkül valószínűleg a legtöbben egy olcsóbb gyártót választanának, hiszen miért fizetne bárki is többet ugyanazért a NYÁK-ért, ha olcsóbban is megkapja? A kérdés valójában az, hogy tényleg ugyanazt kapja-e mindenhol és csak az árban van különbség? Ezek azok a helyzetek, amikor a minőségi hibák miatt az olcsóbb lesz a folyamat végére a drágább.

A vonalszélesség alakhűsége

A következő eset érdekessége, hogy a jobb oldalon látható NYÁK vonalszélességeinek homogenitásában kb. 27%-os differencia tapasztalható (ez az IPC6012B szabvány Class 1, azaz a NYÁK gyártás leglazább osztályának alsó határértékét súrolja).  Ezt a hibát tipikusan a nem megfelelő levilágítási és előhívási folyamat okozza. Ilyen paraméterek mellett a ma kívánatos finomabb rajzolatú NYÁK-ok gyártása elég kockázatos, mert túlságosan nagy lenne a selejtarány. Az E-teszt emiatt különösen fontos! Mindig érdemes meggyőződni arról, hogy a kapott NYÁK-ok valóban elektromosan teszteltek-e: az esetek többségében a teszter tűinek érintése látható (pontszerű) nyomot hagy a forrszemeken, ez leginkább a tűziónozott NYÁK-okon látható szabadszemmel is.

Felületkezelési hibák

A rézrajzolatra vonatkozó hibákon kívül további fontos tényező a felületkezelés. Egyik GSM alapú termékeket gyártó ügyfelünk hozta be hozzánk az alábbi két képeken látható panelt, miután több, mint a beültetett panelek negyedénél forrasztási hibák miatt nem tudták feléleszteni, és 3 hétig javíthatták őket. Mindez a NYÁK gyártás során elkövetett hanygagság miatt történt.

A hibát a jól látható “black pad” effektus okozta. Ez a rosszul beállított nikkelező fürdő tipikus hibája, amiben véletlenszerűen leválik a nikkel réteg bizonyos hálózatrészekről. Az immerziós arany nem tapad meg a réz felületén, ezért szükséges egy köztes nikkel réteg. Ahol pedig levált a nikkelezés, ott aranyozás sem lesz. A forrasztás az oxidálódott rézfelületeken ezután nehézkes, a javítás rengeteg időt vihet el, ha egyáltalán megéri foglalkozni vele. A kinyílt forrszemek, elcsúszott furatok és lötstop csak tovább növeli a hibalehetőségeket.

Tisztaszoba hiánya a forrasztásgátló lakk felvitelénél

A felületkezelés mellett szükséges megemlíteni a forrasztásgátló lakkra vonatkozó jellemzőket. Túl a mechanikai paramétereken (lepattog-e, letöredezik-e, forrasztás közben leválik-e), érdemes odafigyelni arra, hogy a lötstop felvitele hogyan történik a NYÁK gyártáskor.

Az alábbi képeken a forrasztásgátló lakkba került szennyeződések látszólag ártalmatlanok. A lakk felviteléhez a lötstop gyártók általában ISO 7-es vagy 5-ös osztályú tisztaszobát javasolnak. Ha a lakkozás nem ilyen osztályú tisztaszobában történik, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy porok, szennyeződések és akár vezető tulajdonságú apró szálak kerüljenek a lakk alá. Ezek könnyen rövidrezárhatnak egy SMD tokozás két lába közötti részt. Ha pedig nincs E-teszt, a hiba rejtve marad, az ügyfél pedig fejlesztés helyett hibakereséssel töltheti az idejét.

A forrasztásgátló lakk vastagsága

A NYÁK gyártáson megmaradó profitot alapvetően két módon lehet növelni: az ár növelésével vagy a bekerülési költségek csökkentésével. Ez utóbbira jó példa a forrasztásgátló lakk higítása. Jelenleg 1kg kétkomponensú lakk ára gyártótól és típustól függően 8-15 ezer Ft között mozog, tehát úgy tűnhet, hogy higítással jelentős alapanyag megtakarítás érhető el. A lötstop réteg vastagságát azonban nagyban befolyásolja a felhasznált lakk viszkozítása. Minél hígabb a lakk, annál kevésbé fog takarni a vezetősávokon, extrém esetben szinte kilátszó rézfelületek jönnek létre. Amellett, hogy ez a vékony réteg nem ad megfelelő védelmet a mechanikai sérülésekkel szemben, még esztétikailag nem szép látvány, és olcsó hatást kelt a késztermékben. Ezeken a képeken mindössze néhány – a piros nyillal jelölt – helyen elfogadható a lakk vastagsága.

A forrasztásgátló lakk egyéb hibái

A megjelenés személtetésére külünösen jó példa a következő eset. Egyik külföldi ügyfelünk sportolókat segítő eszközöket gyárt már évek óta, és az áramköri részek az átlátszó dobozolás miatt láthatóak a felhasználónak. Ez része a cég arculatának, tehát nagyon fontos, hogy esztétikailag is vonzó legyen a termék. Mivel évente 10000-es nagyságrendben gyártják a készüléket, az alkatrészek árai különösen fontosak. Az ügyfelünk végigjárt európai és ázsiai gyártókat, mire végül mellettünk döntött. A biztonság kedvéért elküldött nekünk az első gyártás előtt azokból a NYÁK-okból néhány mintát, amiket előzőleg máshol gyártatott, hogy tudjuk, mi az, amit nem szeretne viszont látni. Az bal felső képen látható, hogy mit kapott tőlünk, a másik három kép pedig más gyártók árversenyének az eredményét mutatja. A paletta igen széles: jól láthatók az alávilágítás/előhívás hibái, a használt lakkok elképesztően gyenge minősége és a rézrajzolathoz viszonyított elcsúszás is.

Tisztítás hiánya

Jó példa a rossz végeredményre, ha NYÁK gyártás közben szennyeződik a rézréteg vagy furatgalvanizálás előtt a furatfal. A bal oldali képen utólagos zárlatjavítás nyomai vannak, a jobb oldalon pedig jól láthatóan szétszakadt a furatgalván a tűziónozáskor keletkezett hősokktól.

Szelektív ónozás galvánónnal

A szelektív ónozás galvánónnal is megoldható. A galvánón forraszthatósága alapvetően jó, de a gyártástechnológia miatt szinte elkerülhetetlen, hogy a képen látható rézfólia részeken ne látszódjanak ki (maszkoláskor ne legyen elcsúszás). Így a kilátszó rézfelületek szabadon oxidálódnak, amely csökkenti a hasznos vezető keresztmetszetüket, és növeli az átmeneti ellenállást. Ez akár teljesítmény-elektronikai rendszereknél, RF áramköröknél, de beágyazott rendszereknél is rendkívül káros lehet.

Galvánónozás sorozatgyártásban – nem szelektíven

Ha egy termék sorozatgyártásba kerül, akkor a NYÁK szinte biztosan találkozni fog hullámforrasztóval vagy reflow kemencével. Amennyiben galvánónozású (és nem szelektív) a felületkezelés (tehát az ón a forrszemeken kívül a lötstop alatt is megtalálható), úgy a galvánónt – így a lötstopot is – valószínűleg fel fogják ráncosítani az imént említett forrasztási technológiák. Továbbá a lötstop alatti ónréteg elszívhatja a forrszemektől az ónt, ami SMD alkatrészeknél kifejezetten hátrányos.

Gyártás előkészítési hiba

Nem győzzük hangsúlyozni elégszer a NYÁK gyártás előkészítés fontosságát. Az előkészítés során szükséges ellenőrizni uniformizálni az egyes megrendeléseket, hogy a használt technológiáknak megfelelő formába hozzuk őket. Minél több emberi beavatkozás van egy előkészítői munka során, annál nagyobb az esélye a hibázásnak. Egy másik ügyfelünk, aki liftvezérlések fejlesztésével foglalkozik, kapott egy 300db-os megrendelést. A megrendelőjének fontos tényező volt az ár, ezért úgy döntött, hogy minden lehetséges módon megpróbálja lecsökkenteni az alkatrész költségeket. Emiatt egy külföldi NYÁK gyártótól rendelte meg a gyártást, mert meglepően jó árakat kapott.

A meglepetés csak akkor volt nagyobb, amikor megkapta a paneleket, és mint utólag kiderült, a gyártás előkészítés során törölték az egyik oldal lötstop fájlját, így a NYÁK-ok egyik oldala teljesen lötstoppal fedett lett. Az egy további érdekesség volt, hogy elvileg E-teszteltek voltak, de hogy mentek át az E-teszten, ha a forrszemeket lötstop fedi, tehát a rézhez nem tudtak hozzáérni a teszter tűi?

Az újragyártás nem jelentett volna megoldást, mert ki volt centizve a rendelkezésre álló idő. A vészhelyzet miatt próbáltak megegyezni a megrendelővel, de ő végül a konkurenciával szerződött le, az ügyfelünk pedig elbukta a projektet. A NYÁK gyártója a pénzt nem adta vissza, de vállalta, hogy újragyártja a paneleket, amikre már egyébként már nem volt szükség, a külföldi jogérvényesítés útvesztői miatt pedig úgy döntött, hogy nem fut a pénze után, és letudja tanulópénzként.

Drága, de nem meggyőző

Ha a fent vázolt problémák nem is lennének jelen egy adott NYÁK-nál, akkor is lehet találni olyan gyártmányt, amely a kifejezetten magas ára ellenére sem ad maradéktalanul meggyőző képet.

Sokan járnak úgy, hogy elegük lesz abból, hogy állandóan a legolcsóbb ajánlatot keressék, mivel több idejük megy el erre, mint amennyit spórolni tudnak az egész játékon.

Ekkor szokott jönni a megvilágosodás: “Nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsót vegyek!”. Aztán az árak tekintetében ló túloldalára lendülve könnyen belefuthat abba, hogy mégsem a legjobbat kapja…

Konklúzió

A fentiek alapján látható, hogy kizárólag az ár ismerete egyszerűen nem elég információ egy felelős döntés meghozataláshoz, és általánosságban kijelenthető, hogy:

NEM IGAZ, HOGY:

– alacsonyabb áron pontosan ugyanaz a minőség megvásárolható,
– magasabb ár mellett biztosan jobb a minőség is.

* * * * *

Miket érdemes tehát megtennie a NYÁK gyártás megrendelése előtt?

Az alábbi checklista pontjait az indulásunk óta eltelt évek alatti tapasztalatok alapján készítettük el. Azokat a pontokat tettük bele, amelyek az ügyfeleinknek a legtöbb bosszúságot okozták a NYÁK gyártás során. Utólag persze mindenki tudja, hogy mit kellett volna tennie, de miért kellene felesleges kockázatot vállalni, ha már a rendelés előtt is tájékozódhatunk a legfontosabb kérdésekben?

Ellenőrizze az alábbiakat a kiszemelt gyártóval kapcsolatban: 

❑ Kérjen előző gyártásokból megmaradt NYÁK-okat.
❑ Nagyobb sorozatának legyártása előtt kérjen mintagyártást.
 Tájékozódjon arról, hogy elérhető-e olyan felületkezelés az adott gyártónál, ami kompatibilis lesz a beültetési technológiával.
❑ Érdeklődjön afelől, hogy milyen garanciát kap, ha minőségbeli problémái lesznek vagy késés lenne a gyártásban.
❑ Az ügyfélszolgálatnak tegyen fel technikai jellegű kérdéseket, és győződjön meg arról, hogy valóban hozzáértő személyek dolgozzák fel a megrendelését, illetve a felmerülő kérdésekre valóban érdemi választ fog-e kapni a jövőben.
❑ Győződjön meg arról, hogy az árajánlatban vagy webes felületen kiszámolt áron kívül milyen költségekkel kell még számolnia (egyszeri díjak, szállítási költség).
❑ Vizsgálja meg, hogy mivel foglalkozik az a cég, akitől NYÁK-ot rendelne: kifejezetten a NYÁK gyártásra koncentrál vagy a NYÁK gyártása/forgalmazása csak egy a sok tevékenysége közül.
 Tájékozódjon, hogy a gyártó milyen módszerekkel ellenőrzi a tervet, vagy egyáltalán végez-e bármilyen gyárthatósági ellenőrzést?
❑ Kérdezze meg ismerőseit és nézzen utána az interneten is, hogy milyen gyártót ajánlanak mások, mik a tapasztalatok.

Ha a fenti lista összes elemével kapcsolatban tájékozódott, és mindegyik ponttal kapcsolatban pozitív megerősítést kapott, akkor nagy valószínűséggel megtalálta az Önnek megfelelő NYÁK gyártót.

* * * * *

Megváltozott igényekhez megváltozott kínálatot!

A fentiek tükrében szeretnénk megmutatni néhány kép erejéig, mit tartunk kívánatosnak,
hogy az ügyfeleinket milyen minőséggel szolgáljuk ki:

* * * * *

Szeretné látni élőben is?

Ha a képeken túl szeretne élőben is meggyőződni arról, hogy pontosan mit fog kapni tőlünk, akkor három további lehetőséget ajánlunk Önnek.

1. Jelentkezzen be hozzánk személyes konzultácóra!
Várjuk sok szeretettel telephelyünkön a 1117 Budapest, Fehérvári út 44. szám alatt egy személyes konzultációra! Ennek keretén belül szívesen mutatunk akár több száz olyan NYÁK-ot, amelyeket ügyfeleink ezőlőleg tőlünk rendeltek. A személyes találkozó során felvázolhatja elképzeléseit, kétségeit és kérdéseit, amelyekre igyekszünk megoldást találni.

Részletek itt >>

2. Igényeljen ingyenes termékmintát!
Teljesen érthető igény ügyfeleink részéről, hogy rendelés előtt szeretnék látni, hogy mire számíthatnak majd. Az előre gyártott termékmintákat azon leendő ügyfeleinknek ajánljuk, akik nem tudnak hozzánk személyesen eljönni, és kockázat nélkül szeretnének egy előzetes képet kapni arról, hogy milyen minőségű terméket kapnak majd.

Részletek itt >>

3. Kérjen ingyenes minta NYÁK gyártást!
Azon cégeknek, akik már legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznek, kedvezményes minta NYÁK gyártást ajánlunk saját tervükből. A kedvezmény mértéke az utolsó lezárt üzleti év árbevételével arányos: 1 millió Ft-onként 1% kedvezményt adunk, ami azt jelenti, hogy ha az Ön cégének tavalyi árbevétele elérte a 100 millió Ft-ot, akkor jogosult egy egyszeri 100%-os kedvezményű, azaz ingyenes NYÁK mintagyártásra.

Részletek itt >>

* * * * *

Személyes
konzultáció

Tovább >>

Ingyenes
termékminta

Tovább >>

Ingyenes minta
NYÁK gyártás

Tovább >>

Ismerje meg 3 lépéses rendelési folyamatunkat

 

1. Online megrendelés esetén a terv(ek)et munkaidőben általában 1-2 órán belül el tudjuk kezdeni ellenőrizni. Ha árajánlatot kér, de még nem rendelte meg a NYÁK gyártást, akkor a tervet gyárthatósági szempontból még nem ellenőrizzük le amiatt, hogy az árajánlatot minél előbb megkaphassa.

A terv ellenőrzésére a megrendelés után kerül sor aminek az eredményéről mindenképpen értesítjük:

– Ha bármilyen technológiai határértékbe ütköző probléma van, azonnal keresni fogjuk, és egész biztosan megoldást fogunk találni (eddig kivétel nélkül sikerült minden előzőleg problémás tervet végül gyártásba vinnünk), az árajánlat végösszegét ez általában nem befolyásolja.

– Ha a terv gyártható, akkor azonnal beállítjuk a gyártási sorba, és erről értesítést küldünk email-ben.

Gyártásba tehát mindenképpen olyan terv kerülhet csak be, amely teljes biztonsággal elkészíthető, így hibás terméket nem kaphat.

2. A NYÁK gyártás a terv elfogadást követő munkanapon kezdődik, és a befejezést követő munkanapon kézbesíti majd az MPL futár, de sürgős esetben Ön is eljöhet telephelyünkre az elkészült NYÁK-okért rögtön az elkészülés után.

3. A fizetés lehetésges banki átutalással, utánvéttel vagy PayPal-en keresztül.

Különleges adminisztrációt igénylő rendelések

A nagy létszámú cégek az adminisztráció során általában – a belső szabályzatuk szerinti – egyedi bánásmódot igényelnek az árajánlat adás, a számlázás és a szállítás tekintetében. Ha az Önök cégénél is szükséges, hogy:

– az árajánlat adást az Önök rendszerében vagy formanyomtatványukon adjuk meg,

– a számlára azokat a plusz adatokat is ráírjuk, amelyek az Önök adminisztrációjához szükséges,

– vagy a szállítással, szerződéskötéssel, teljesítés igazolással kapcsolatban egyedi igényeik vannak, akkor ezekben mind partnerek vagyunk!

 

Visszatérő rendelések esetén

Olyan termékeknél, ahol pl. havi rendszerességgel szükséges a nyomtatott áramkörök rendelése, és egy hosszabb időszakra előre látható a rendelés összes mennyisége, javasoljuk a keretszerződéses opciónkat, amellyel a megválasztott időszakra rendelni kívánt mennyiségre adunk árajánlatot, de a szállítás az Ön által meghatározott időközönként zajlik. Így összességében kedvezőbb ár érhető el, mintha minden alkalommal külön rendelnék meg a gyártást, és a fizetniük is mindig az éppen teljesített tétel után szükséges.

Rendeljen online itt

Tovább a NYÁK gyártáshoz >>

Kérjen árajánlatot itt

Tovább az ajánlatkéréshez >>

Felhasználói szempontból a legfontosabb

Felár nélküli szolgáltatásaink, amiket az áraink tartalmaznak:

Online megrendelőfelület

A NYÁK gyártás megrendelését pillanatok alatt megteheti az online felületünkön keresztül. Nincs szükség árajánlat kérésre vagy bonyolult űrlapok kitöltésére. Az online felület használatával felgyorsul a rendelési folyamat, és a szinte teljesen automatizált adminisztráció drasztikusan lecsökkenti a rendeléssel kapcsolatos hibázásokat. És hogy egy sokszor felmerülő kérdésre itt is válaszoljunk: az online felületen megjelenő árak valósak, tényleg annyibe kerül a gyártás, amit a kalkulátor mutat, nincsenek hozzáadódó egyszeri díjak és rejtett költségek.

DRC ellnőrzés és gyártás előkészítés

A tervezéssel az Ön feladata véget ér, a miénk pedig ekkor kezdődik. A DRC ellenőrzés során feltárjuk azokat a hibákat a tervben, amik miatt esetleg nem felel meg a technológiai határértékeknek, és értesítjük erről, tehát hibás terv nem kerülhet gyártásba. A DRC ellenőrzésre mindenképpen szükség van, mert ha kockázatos terveket viszünk gyártásba, akkor nagy lesz a hibaarány, ami az elektromos tesztnél azonnal kiderül, és a selejtek nagyban növelik a gyártási költséget.

Szelektív felületkezelés

A szelektív felületkezeléssel csak azokon a részeken lesz felületkezelt (általában ónozott) a panel, ahol nincsen rajta lötstop (forrszemek, SMD pad-ek). Ez azt jelenti, hogy az ilyen panelek kézi és gépi beültetésre egyaránt alkalmasak. Nem szelektív felületkezelés esetén reflow kemencés forrasztás vagy hullámforrasztás során általában felráncosodik a forrasztásgátló lakk alatt levő galvánón, károsítva a lötstop réteget. Tehát a NYÁK-jainkat nyugodtan használhatja prototípusoknál és sorozatgyártásban is.

Korlátlan furatszám

A NYÁK gyártás ára független a furatok számától, így nem kell takarékoskodnia a furatgalvánokkal, és egy árajánlat kérés esetén nem kell bajlódnia a furatok számolásával. Ennek következménye, hogy az árat előbb megkaphatja, vagy online felületünkön Ön is kiszámíthatja.

Kontúrmarás

A kontúrmarás és a maróprogram elkészítése is az árban foglalt alapszolgáltatás, mivel a pooling gyártás miatt minden NYÁK-unk kontúrmart. Szabadon tervezhet szinte tetszőleges alakzatú kontúrt, hogy a NYÁK-ot be tudja illetszeni az adott műszerdobozba vagy más helyre. Így olyan dobozokat is tervezhet és használhat, amelyeket négyszögletes kontúrú NYÁK-okhoz nem tudott.

E-teszt

Az E-teszt általában nem a NYÁK gyártás megrendelésekor, hanem az alkatrészek beültetése után válik fontossá ügyfeleinknek, mivel a legkellemetlenebb, ha ekkor derül ki, ha zárlatos vagy szakadt NYÁK-ra jó alkatrészeket ültettek be, különösen akkor, ha az alkatrészek nagyértékűek.

Nincsen filmköltség, startköltség és egyéb egyszer fizetendő díjak

Mivel a gyártásunk pooling technológiával történik, egy-egy filmet nem tudunk újra felhasználni. Emiatt, és a filmgyártás költségének drasztikus csökkenésének köszönhetően
(régen a filmkészítés drága dolog volt) nem számítjuk fel ezt az amúgy is száz Ft-os nagyságrendben mérhető költséget, és semmilyen egyszer fizetendő díjat sem. Ebből következik, hogy egyik prototípusról vagy sorozatról a másikra tetszőlegesen módosíthatja a tervét, anélkül, hogy felárat kéne fizetnie.

100% pénzvisszafizetési garancia

Már az első vásárláskor sem szükséges előre fizetni, elegendő azután, hogy meggyőződött a kézhez kapott minőségről. Ha nem elégedett, akkor egyszerűen közölje velünk, és saját költségünkön futárt küldünk a NYÁK-okért, majd azok ellenértéket azonnal visszatérítjük, ha már kifizette őket. Tudjuk, hogy ez hihetetlenül hangzik, de fennállásunk óta minőségi reklamációra még nem volt példa, ezért is vállalunk bátran ilyen garanciát.

Rendeljen online itt

Tovább a NYÁK gyártáshoz >>

Kérjen árajánlatot itt

Tovább az ajánlatkéréshez >>

Ügyfeleink véleménye rólunk

“Gyorsak, segítőkészek, értenek a szakmájukhoz. Én csak náluk gyártatok. Bármi gondom, kérésem volt eddig, azt mindig sikerült megoldani.”

Ványi Dániel Attila, ComX InIT Kft.

“Először rendeltem a Nyákáruháztól. Mindenben maximálisan elégedett vagyok. Határidő, minőség, gyorsaság, stb. Következő gyártásom is innen fogom rendelni. Köszönöm.”

Ferencz Tibor, Akrion Automatika Kft.

“Precíz, korrekt, megbízható cég. A “customer support”-juk első osztályú. Rendszeresen visszatérő ügyfél lettem.”

Gerber Balázs, Buparking Kft.

“Kiváló, pontos, és hibátlan minőséget gyártanak, olcsón, előre kalkulálhatóan, plusz költségek nélkül! Mindezt annak tükrében írom, hogy rendszeres megrendelőjük vagyok! Köszönöm a munkátokat, csak így tovább!”

Dobrády Zoltán

“Kb. másfél éve vagyunk munkakapcsolatban, egy nagyon segítőkész, gyors, pontos, kreatív, innovatív, profi csapat, kiváló minőségű munkájuk nagyban hozzájárul munkahelyem és jómagam sikeréhez. Nagyon köszönöm srácok, nagyon jó fejek vagytok! Sok sikert és sok megrendelést kívánok nektek!”

Tóth Tamás, Szabó J&G Kft.

“Mind a hozzáállás, mind a kivitelezés, precíz céget takar. Köszönöm a az együttműködést és a gyorsaságot.”

Udvardi Miklós, UDIVILL EXPERT Kft.

“Szép kivitelezés, minőségi munka!”

Tóth Balázs, Print Tech Service Kft.

Olvasson további véleményeket a Google-n és a Facebook-on:

Gyakran ismételt kérdések

Már van beszállítónk!

A legtöbb cég már rendelkezik bejáratott beszállítókkal, mire velünk kapcsolatba kerül. Ebben az esetben nem az a lényeges, hogy van-e már beszállítójuk a nyomtatott áramkörökre, hanem hogy legyen egy kipróbált alternatívája a meglevő megoldása mellé. Rendeljen egy tételt kockázat nélkül, hogy lássa milyen a szolgáltatásunk, és hogyan tudunk együttműködni!

Máshol olcsóbban is megrendelhetem…

Valóban lehet találni néha olcsóbb megoldásokat is, de az ügyfeleink többsége azt a visszajelzést adja, hogy nem az a sok pénz, amit kifizetnek nekünk a gyártásért, hanem az, amit meg sem keresnek vagy éppen kidobnak az ablakon a hibás NYÁK vagy az egyéb kockázati tényezők miatt (pl. késések, lassú reagálású ügyfélszolgálat, rejtett paraméter eltérések, hibák, amiket Ön nem tud ellenőrizni, mert sem ideje, sem eszköze nincs rá). Ráadásul azok szoktak minket választani, akiknek az a fontos, hogy ne egy újabb problémát vegyenek a nyakukba, hanem akkor elégedettek, ha a megrendelt NYÁK kifogástalanul használható. Akik mégis más beszállító mellett döntenek, sokszor azért térnek vissza hozzánk, mert rájönnek, hogy nálunk nincsenek ilyen rizikók.

Banki utalással fizetnék, de előbb szeretnék meggyőződni a minőségről. Lehetséges ez?

Természetesen igen. Ha banki utalást választ, elegendő, ha kézhezvétel után egyenlíti ki számla ellenértékét, így lesz ideje arra, hogy leellenőrizze a kapott termékeket.

Nem szeretnék kockáztatni számomra ismeretlen céggel. Rendelnék NYÁK-ot, de ha nem jó a minőség, nem lesz időm már újragyártatni máshol.

Ez teljes mértékben érthető, a megbízhatóság számunkra is fontos! Mivel az elmúlt évek során több ezer gyártmányt szállítottunk az ügyfeleinknek, és ezek közül alig akadtak problémás gyártások, így arra bíztatjuk, hogy nyugodtan próbáljon ki minket.

Nem próbáltam ki az összes létező NYÁK gyártót, de a jelenlegivel teljesen elégedett vagyok, semmi okom váltani!

Ez érthető, hiszen logikusan hangzik. De a Trabant-tal is csak addig vagyunk elégedettek, amíg ki nem próbálunk egy Mercedes-t. Ha nem is szeretne gyártót váltani, fontos időről-időre meggyőződni arról, hogy a jelenlegi beszállítójának ár/érték aránya ma is olyan-e, mint amilyen kép Önben akkor alakult ki, amikor mellette döntött.

Visszakapom a pénzem, ha nem vagyok elégedett?

Igen! Ezt azért állítjuk ennyire határozottan és bátran, mert cégünk fennállása óta soha senki sem élt a pénzvisszafizetési garanciával. Egyszerűen nem volt rá szükség. Reklamációk helyett köszönetnyilvánító leveleket, telefonhívásokat és építő jellegű krititkákat kapunk ügyfeleinktől, amiket ezúton is köszönünk! Nem célunk az egyszeri értékesítés, mert túl szűk a piac ahhoz, hogy kellő felelősségvállalás nélkül működjünk.

Hogyan tudják felvenni a versenyt a 25-30 éve működő NYÁK gyártókkal?

Egy cég életkora utalhat annak tapasztalatára, de egyben rugalmatlanságára is. Ma hatalmas cégek emelkednek ki a semmiből vagy épp csődbe mennek rövid idő alatt (sajnos az elmúlt években több, évtizedes multú NYÁK gyártó ment tönkre – senki sem hitte volna). A technika és a vásárlói igények mindeközben olyan rohamosan változnak, hogy tapasztalatunk szerint a legtöbben ezt nem képesek – vagy nem is akarják – követni. Ez számunkra kiváló lehetőség, hogy jobban igyekezzünk, mint a versenytársaink.

Nekem már nem tudnak semmi újat mutatni, a legtöbb gyártót kipróbáltam!

Tény, hogy a hazai gyártók nagy része ugyanazokat az alapanyagokat használja a gyártáshoz, hiszen az alapanyag beszállítóik a kezdetektől fogva ugyanazok a cégek. Emiatt minőségileg és megjelenésre is nagyon hasonlóak tudnak lenni ezen gyártók termékei, függetlenül attól, hogy melyikőjük készítette. Megértjük, hogy az eddigi csalódottságból adódó pesszimizmus elveszi a lelkesedést, de akkor is azt javasoljuk, hogy próbáljon ki minket – akár egy ingyenes termékmintával -, hogy bebizonyíthassuk: igenis van új a nap alatt! Ha pedig nem elégedett, a 100%-os pénz visszafizetési garancia miatt sem lesz vesztenivalója.

Nekem tetszik az ajánlat, de mit szólna a főnököm hozzá?

Igen, sok beszerzéssel foglalkozó ügyfelünk gondolja ugyanezt, és tart a felettese véleményétől azzal kapcsolatban, hogy velünk – mint új beszállítóval – kezdjenek dolgozni. Ezt az ajánlatunkat már sokan átgondolták és éltek vele. Higgye el, hogy a főnöke örülni fog a javaslatának, hiszen azért bízta meg Önt a munkakörével, hogy a megfelelő beszállítókat megtalálja, és önálló döntéseket hozzon. Egy termékminta igénylésével pedig tényleg semmit sem kockáztat.

Cégünk tervei igen nagy szellemi hozzáadott értéket képviselnek, és a termékhamisítás veszélyét szeretnénk elkerülni. Lehetséges ez?

Egyre gyakrabban felmerülő igény, hogy a tervek elküldése előtt titoktartási szerződést kötünk az erre igény tartó ügyfeleinkkel, tehát ennek részünkről semmi akadálya.

Rendeljen online itt

Tovább a NYÁK gyártáshoz >>

Kérjen árajánlatot itt

Tovább az ajánlatkéréshez >>